Dekrét č. 75 / 2003 Zb.

Vyhláška o stanovení nomenklatúry zložiek kozmetických výrobkov

Platný Účinnosť od 27.03.2003
75
VYHLÁSENIE
z 5. marca 2003,
ktorým sa ustanovuje nomenklatúra zložiek kozmetických výrobkov
Ministerstvo zdravotníctva podľa § 108 ods. 1 ustanovuje implementáciu § 29 ods. 1 zákona č. 258 / 2000 Z. z., o ochrane verejného zdravia a o zmene niektorých súvisiacich zákonov, v znení zákona č. 274 / 2001 Z. z. a zákona č. 320 / 2002 Z. z.:
§ 1
V tomto dekréte sa uvádza zoznam látok syntetického alebo prírodného pôvodu používaných v zložení kozmetického výrobku (ďalej len "zložky"), ako sa uvádza v medzinárodnej nomenklatúre pre kozmetické prísady. V prílohe k tomuto dekrétu sa stanovuje identifikácia zložiek v oddiele I, zoznam zložiek, okrem parfumérskych a aromatických surovín, v oddiele II, zoznam parfumérskych a aromatických surovín a pravidlá vytvárania názvov podľa medzinárodnej nomenklatúry pre kozmetické prísady. V zozname sa uvedú zložky používané v kozmetických výrobkoch, obmedzenia a podmienky používania. Používa sa aj na označenie funkcie kozmetického výrobku a na zoznam zložiek kozmetického výrobku, jeho obalu, nálepky alebo písomnej informácie pre používateľov v súlade s osobitnými právnymi predpismi. 1)
§ 2
Táto vyhláška sa nedotýka hygienických požiadaviek na zloženie a vlastnosti kozmetického výrobku a iných požiadaviek na označovanie kozmetického výrobku, na ktoré sa vzťahujú osobitné právne predpisy.1)
§ 3
Táto vyhláška nadobúda účinnosť dňom jej uverejnenia.
Minister:
Dr. Součková v. r.

Príloha k vyhláške č. 75 / 2003 Zb.
Zoznam zložiek kozmetických výrobkov, ich názvoslovie, funkcie a podmienky používania

ZLOŽKY INÉ AKO PARFEMÁCIA A AROMATICKÝ RAW
1. Meno INCI
Názov sa vzťahuje na spoločnú nomenklatúru na označení zložiek kozmetických výrobkov, kozmetických obalov, nálepky alebo písomnej informácie pre používateľa. Zásady používané pri tvorbe názvov sú stanovené v oddiele II. Názov Medzinárodná nomenklatúra kozmetických zložiek (INCI) môže zahŕňať niekoľko chemických druhov. Označenie kozmetických farbív sa uvádza podľa farebného indexu (Cl) alebo podľa názvu uvedeného v prílohe 4 k nariadeniu o kozmetických výrobkoch. 1) Číslo IS sa stáva INCI pre kozmetické farbivá.
2. Názov INN
V prípade potreby sa do zoznamu na identifikáciu zložky doplní medzinárodný generický názov (INN) odporúčaný Svetovou zdravotníckou organizáciou.
3. Názov Európskeho liekopisu
V prípade potreby sa do zoznamu na identifikáciu zložky doplní názov Európskeho liekopisu.
4. Číslo CAS
Zložky sa identifikujú, ak sú k dispozícii, kódom z registra chemických abstraktov (CAS), ktorý umožňuje identifikáciu chemikálií.
5. EINECS / ELINCS
V prípade potreby sa na identifikáciu zložky uvedie číslo kódu v zozname buď z Európskeho zoznamu existujúcich komerčných látok (EINECS) pre existujúce chemikálie, alebo z Európskeho zoznamu oznámených chemikálií (ELINCS) pre nové chemikálie.
6. Chemický názov alebo názov IUPAC
Identifikácia zložiek podľa chemického názvu sa určuje podľa Medzinárodnej únie čistej a aplikovanej chémie (IUPAC); Tento názov je tiež názov zo zoznamu EINECS, ktorý je vytvorený podľa nomenklatúry IUPAC alebo podľa názvu CAS. Obe položky sa zlúčia, aby sa zabránilo opakovaniu.
7. Obmedzenia
Obmedzenie používania zložiek sa týka zložiek, na ktoré sa vzťahujú prílohy k osobitným právnym predpisom. (1) Uvádza sa vo forme skratky (napríklad III / 1,16), pričom rímske číslice sú číslom prílohy, ktorá je súčasťou osobitných právnych predpisov, (1) čísla za deliacou čiarou časti prílohy a čísla za čiarkou položky prílohy k týmto osobitným právnym predpisom. 1)
8. Funkcia
Funkcia uvedená pre zložky sa týka ich normálnej funkcie, pre ktorú sa zložky v kozmetických výrobkoch používajú. Zložky môžu mať viacero funkcií. Funkcie v zozname sú definované takto:
8.1 ABRASIVY
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov buď na odstránenie materiálov z rôznych povrchov jednotlivých častí tela, alebo na uľahčenie mechanického čistenia zubov alebo na zlepšenie lesku.
8.2 ABSORBENTY
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov s cieľom absorbovať látky rozpustené vo vode alebo v tukoch alebo jemne rozptýlené.
8.3 DOPLNKOVÉ LÁTKY
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov, často v relatívne malých množstvách, aby sa dali alebo zlepšili požadované vlastnosti alebo aby sa potlačili (alebo minimalizovali) nežiaduce vlastnosti.
8.4 ANTIROMA
Látky pridané do kozmetických výrobkov, aby sa zabránilo korózii obalov.
8.5 ANTIMIKROBICKÉ ZÁSADY
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov na zníženie aktivity mikroorganizmov na koži alebo na tele.
8,6 ANTIOXIDÁTORY
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov ako inhibítor navodený kyslíkom, aby sa zabránilo oxidácii a žlči.
8.7 ANTIPERSPIRÁCIE
Látky, ktoré sú pridané do kozmetických výrobkov na zníženie potenia.
8.8 ANTISTATIKÁ
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov na zníženie statickej elektriny odstránením povrchového elektrického náboja.
8,9 HAIR BARS
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov na farbenie vlasov.
8.10 BIOLOGICKÉ POŽIADAVKY
Látky biologického pôvodu, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov na dosiahnutie špecifických vlastností pomôcky.
8.11 ZÁSADY ODRANY
Látky, ktoré sa zvyčajne pridávajú do kozmetických výrobkov obsahujúcich etylalkohol, aby sa stali nejedlými.
8.12 ZÁSADY ODHADOVANIA
Látky pridané do kozmetických výrobkov na zníženie alebo maskovanie nepríjemných telesných pachov.
8.13 ODDELENIA
Látky, ktoré sú pridané do kozmetických výrobkov na odstránenie nežiaduceho ochlpenia tela.
8.14 EMULGÁTORY
Látky sú povrchovo aktívne látky pridané do kozmetických výrobkov, ktoré podporujú výrobu dokonalých zmesí nezmiešaných kvapalín.
8.15 FILMOTOROVÉ ZÁSADY
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov, aby po aplikácii vytvorili stálu vrstvu na koži, vlasoch alebo nechtoch.
8.16 POHONNÝ PLYN
Plynné látky pridané do kozmetických výrobkov, ktoré sa nachádzajú pod tlakom v tlakových obaloch, aby sa pri uvoľňovaní tlaku odstránil obsah balenia.
8.17 HLAVNÉ ČINNOSTI
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov na účely reakcie vedúcej k tvorbe komplexov (chelátov) s kovovými iónmi, ktoré by mohli ovplyvniť stabilitu alebo vzhľad kozmetického výrobku.
8.18 OCHRANA
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov predovšetkým na zabránenie rastu mikroorganizmov v kozmetických výrobkoch.
8.19 KOZMETICKÁ BARIVITA
Látky pridané do kozmetických výrobkov na farbenie kozmetického výrobku a / alebo farbenie pokožky a / alebo kožného adnexu. Všetky uvedené farby sú z pozitívneho zoznamu farieb (príloha ku objednávke kozmetických výrobkov).
8. 20 LÁTKY RASTLÍN
Látky, ktoré sú získané z rastlín predovšetkým fyzikálnymi metódami a sú pridané na dosiahnutie špecifických vlastností pomôcky.
8.21 PRÍSTUP K ÚČASTI
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov s cieľom zosvetliť odtieň vlasov alebo pokožky.
8.22 ZRUŠENÝ PRÍSTUP
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov buď na potlačenie tvorby peny počas výroby, alebo na zníženie penenia konečného výrobku.
8.23 OXIDAČNÉ NÁSTROJE
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov s cieľom zmeniť chemickú povahu inej látky oxidáciou.
8.24 POISTENIE
Látky, ktoré sa pridávajú do pevných kozmetických zmesí s cieľom zabezpečiť konzistenciu.
8.25 NÁSTROJE NA PODPORU NÁŠHO
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov na ústnu starostlivosť.
8.26 ČINIDLÁ PROTI LUKE
Látky, ktoré sa pridávajú do výrobkov na starostlivosť o vlasy, aby sa zabránilo tvorbe lupín.
8.27 VIDIEKA ZÁSADY
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov na úpravu alebo stabilizáciu pH.
8.28 POSTUPY ZNÍŽENIA
Látky pridané do kozmetických výrobkov, ktoré menia chemickú povahu inej látky zlúčením s vodíkom alebo odstránením kyslíka.
8.29 REGULÁTORY VISCO
Látky pridané do kozmetických výrobkov na zvýšenie alebo zníženie viskozity konečného výrobku.
8.30 ROZPÚŠŤADLO
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov na rozpustenie iných zložiek.
8.31 STABILIZÁTORY EMULZIE
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov na uľahčenie procesu emulzie, zvýšenie ich stability a predĺženie ich trvanlivosti.
8.32 SUROVINY
Látky pridané do kozmetických výrobkov na zníženie povrchového napätia, ako aj na uľahčenie rovnomerného šírenia kozmetických výrobkov pri ich používaní.
8.33 UV ABSORBENTY
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov osobitne určených na filtrovanie určitej oblasti UV žiarenia s cieľom chrániť pokožku alebo pomôcku pred škodlivými účinkami takéhoto žiarenia. Na ochranu pokožky pred týmito účinkami sú povolené len látky uvedené v prílohe 7 nariadenia o kozmetických výrobkoch.
8.34 VÝNIMKY
Látky, ktoré sa pridávajú do transparentných a priesvitných kozmetických výrobkov, aby sa dosiahla ich väčšia impotencia pre viditeľné svetlo a tesné žiarenie.
8. 35 UKAZOVATELE
Látky, ktoré sú pridané do kozmetických výrobkov zmäkčiť a vyhladiť pokožku.
8.36 ÚPRAVA
Látky, ktoré sa pridávajú do kozmetických výrobkov na naviazanie a udržiavanie vlhkosti.
A
Název INCI:ABIES ALBA
Číslo CAS:90028-76-5
EINECS/ELINCS:289-870-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:Jedle bělokorá, Abies alba, ext. Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z jedle bělokoré, Abies alba, Pinaceae, jedle bělokorá, borovicovité.
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ABIES BALSAMEA
Číslo CAS:8007-47-4
EINECS/ELINCS:232-362-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:Kanadský balzám. Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty. Obsahuje především pryskyřice, esenciální oleje a obvykle kyselinu skořicovou a benzoovou. (Abies balsamea, Tsuga canadiensis, Pinaceae, jedle balzámová, jedlovec kanadský, borovicovité).
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ABIETIC ACID
Číslo CAS:514-10-3
EINECS/ELINCS:208-178-3
Chemický název nebo název
podle IUPAC:
13-isopropylpodokarpa-7,13-dien-15-ová kyselina
(1R)-(1α,4aβ,4bα, 10aα)-7-isopropyl-1,4a-dimethyl-1,2,3,4,4a,4b,5,6,10,10a -dekahydrofenanthren-1 -karboxylová kyselina
abietová kyselina
Funkce:stabilizátory emulze
Název INCI:ABIETYL ALCOHOL
Číslo CAS:666-84-2
EINECS/ELINCS:211-564-4
Chemický název nebo název
podle IUPAC:
(1R)-(1α,4aβ,4bα, 10aα)-7-isopropyl-1,4a-dimethyl-1,2,3,4,4a,4b,5,6,10,10a-dekahydrofenanthren-1-methanol
abietylalkohol
Funkce:regulátory viskozity
Název INCI:ACACIA
INN:Acacia
Název podle Evropského lékopisu:acaciae gummi
Číslo CAS:9000-01-5
EINECS/ELINCS:232-519-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:arabská guma
Funkce:regulátory viskozity
Název INCI:ACACIA CATECHU
Číslo CAS:8001-76-1
EINECS/ELINCS:232-291-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:Katechu (pryskyřice). Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty. Jedná se o pryskyřičný produkt, který může obsahovat pryskyřičné kyseliny a jejich estery, terpeny a produkty oxidace nebo polymerace těchto terpenů. (Acacia catechu, Leguminosae, kapinice (akácie) katechová, bobovité).
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACACIA DEALBATA
Chemický název nebo název podle IUPAC:Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z Acacia dealbata, kapinice (akácie).
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ACACIA FARNESIANA
Číslo CAS:89958-31-6
EINECS/ELINCS:289-655-3
Chemický název nebo název podle IUPAC:Kasie, ext. Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z Acacia farnesiana, Leguminosae, kapinice (akácie) Farnesova, bobovité.
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ACACIA SENEGAL
Číslo CAS:97659-43-3
EINECS/ELINCS:307-447-3
Chemický název nebo název podle IUPAC:Kapinice (akácie) senegalská, Acacia senegal, ext. Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z Acacia senegal, Leguminosae, kapinice (akácie) senegalská, bobovité.
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ACANTHOPANAX SENTICOSUS
Číslo CAS:92346-80-0
EINECS/ELINCS:296-164-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:Acanthopanax senticosus, ext. Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z Acanthopanax senticosus, Araliaceae, aralkovité.
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ACER SACCHARINUM
Chemický název nebo název podle IUPAC:Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z Acer saccharinum, javor stříbrný.
Funkce:biologické přísady
Název INCI:ACETALDEHYDE
Číslo CAS:75-07-0
EINECS/ELINCS:200-836-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetaldehyd
Funkce:aditiva
Název INCI:ACETAMIDE MEA
Číslo CAS:142-26-7
EINECS/ELINCS:205-530-8
Chemický název nebo název
podle IUPAC:
N-(2-hydroxyethyl)acetamid
Funkce:antistatické přísady/zvlhčující přísady
Název INCI:ACETAMIDOETHOXYBUTYL TRIMONIUM CHLORIDE
Chemický název nebo název podle IUPAC:[4-(2-acetamidoethoxy)butyl]trimethylamonium-chlorid
Funkce:antistatické přísady /zvláčnující přísady
Název INCI:ACETAMIDOPROPYL TRIMONIUM CHLORIDE
Číslo CAS:123776-56-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:(3-acetamidopropyl)trimethylamonium-chlorid
Funkce:antistatické přísady
Název INCI:ACETAMINOPHEN
Číslo CAS:103-90-2
EINECS/ELINCS:203-157-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:N-(4-hydroxyfenyl)acetamid paracetamol
Funkce:aditiva
Název INCI:ACETAMINOSALOL
INN:acetaminosalol
Číslo CAS:118-57-0
EINECS/ELINCS:204-261-3
Chemický název nebo název
podle IUPAC:
(4-acetamidofenyl)-2-hydroxybenzoát
(4-acetamidofenyl)-salicylát
acetaminosalol
Funkce:antimikrobiální přísady
Název INCI:ACETANILID
INN:Acetanilide
Číslo CAS:103-84-4
EINECS/ELINCS:203-150-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetanilid
Funkce:aditiva
Název INCI:ACETIC ACID
INN:acetic acid
Název podle Evropského lékopisu:acidum aceticum
Číslo CAS:64-19-7
EINECS/ELINCS:200-580-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:kyselina octová
Funkce:pufrační přísady
Název INCI:ACETONE
INN:acetone
Číslo CAS:67-64-1
EINECS/ELINCS:200-662-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:aceton
Funkce:denaturační přísady/rozpouštědla
Název INCI:ACETUM
Číslo CAS:90132-02-8
EINECS/ELINCS:290-419-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:ocet, ext.
Funkce:antistatické přísady
Název INCI:ACETYLATED CASTOR OIL
Číslo CAS:84929-62-4
EINECS/ELINCS:284-546-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetylovaný ricinový olej
Funkce:zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYLATED CETYL HYDROXYPROLINATE
Chemický název nebo název podle IUPAC:hexadecyl-(4-acetoxy-1 -acetylpyrrolidin-2-karboxylát)
Funkce:zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYLATED GLYCOL STEARATE
Číslo CAS:22613-51-0
EINECS/ELINCS:245-122-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:(2-acetoxyethyl)-oktadekanoát
(2-acetoxyethyl)-stearát
Funkce:zvláčňující přísady/stabilizátory emulze
Název INCI:ACETYLATED HYDROGENATED COTTONSEED GLYCERIDE
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetáty hydrogenovaných monoglyceridů bavlníkového oleje
Funkce:zvláčňující přísady/emulgátory
Název INCI:ACETYLATED HYDROGENATED LANOLIN
Číslo CAS:91053-41-7
EINECS/ELINCS:293-306-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetylovaný hydrogenovaný lanolin
Funkce:zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYLATED HYDROGENATED LARD GLYCERIDE
Číslo CAS:93572-31-7
8029-91-2
EINECS/ELINCS:297-461-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetáty hydrogenovaných monoglyceridů vepřového sádla
Funkce:zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYLATED HYDROGENATED TALLOW GLYCERIDE
Číslo CAS:68990-58-9
EINECS/ELINCS:273-612-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetáty hydrogenovaných monoglyceridů loje
Funkce:zvláčňující přísady/emulgátory
Název INCI:ACETYLATED HYDROGENATED TALLOW GLYCERIDES
Číslo CAS:91723-32-9
EINECS/ELINCS:294-538-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetáty hydrogenovaných mono-, di- a triglyceridů loje
Funkce:zvláčňující přísady/emulgátory
Název INCI:ACETYLATED HYDROGENATED VEGETABLE GLYCERIDE
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetáty hydrogenovaných monoglyceridů rostlinného oleje
Funkce:zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYLATED LANOLIN
Číslo CAS:61788-48-5
EINECS/ELINCS:262-979-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:lanolin-acetát
Funkce:antistatické přísady/zvláčňující přísady/emulgátory
Název INCI:ACETYLATED LANOLIN ALCOHOL
Číslo CAS:61788-49-6
EINECS/ELINCS:262-980-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:estery lanolinových alkoholů s kyselinou octovou
acetáty lanolinových alkoholů
Funkce:antistatické přísady/zvláčňující přísady/emulgátory
Název INCI:ACETYLATED LANOLIN RICINOLEATE
Chemický název nebo název
podle IUPAC:
acetylovaný ester 12-hydroxy-cis,-oktadec-9-enové kyseliny s lanolinem
acetylovaný ricinoleát lanolinu
Funkce:antistatické přísady /zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYLATED LARD GLYCERIDE
Číslo CAS:68990-55-6
8029-92-3
EINECS/ELINCS:273-609-4
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetáty monoglyceridů vepřového sádla
Funkce:zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYLATED PALM KERNEL GLYCERIDES
Číslo CAS:91744-63-7
EINECS/ELINCS:294-627-9
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetylované glyceridy palmojádrového oleje
Funkce:zvláčňující přísady/emulgátory
Název INCI:ACETYLATED SUCROSE DISTEARATE
Chemický název nebo název podle IUPAC:acetáty dioktadekanoátu sacharosy
acetáty distearátu sacharosy
O-acetyl-O-distearoylsacharosa
Funkce:zvláčňující přísady
Název INCI:ACETYL CYSTEINE
Číslo CAS:616-91-1
EINECS/ELINCS:210-498-3
Chemický název nebo název podle IUPAC:2-acetamido-3-sulfanylpropanová kyselina
N-acetylcystein
Funkce:antioxidanty
Název INCI:ACETYL GLUTAMIC ACID
Číslo CAS:1188-37-0
EINECS/ELINCS:214-708-4
Chemický název nebo název podle IUPAC:2-acetamidopentandiová kyselina
N-acetylglutamová kyselina
Funkce:aditiva
Název INCI:ACETYL HEXAMETHYL INDAN
Číslo CAS:15323-35-0
EINECS/ELINCS:239-360-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:(1,1,2,3,3,6-hexamethylindan-5-yl)methylketon
Funkce:aditiva
Název INCI:ACETYL HEXAMETHYL TETRALIN
Číslo CAS:1506-02-1
EINECS/ELINCS:216-133-4
Chemický název nebo název podle IUPAC:1 -(3,5,5,6,8,8-hexamethyl-5,6,7,8-tetrahydro-2-naftyl)ethan-1 -on
(3,5,5,6,8,8-hexamethyl-5,6,7,8-tetrahydro-2-naftyl)methylketon
Funkce:aditiva
Název INCI:ACETYL METHIONINE
Číslo CAS:65-82-7
EINECS/ELINCS:200-617-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:2-acetamido-4-(methansulfanyl)butanová kyselina
N-acetyl-L-methionin
Funkce:biologické přísady
Název INCI:ACETYL METHIONINE
Číslo CAS:1115-47-5
EINECS/ELINCS:214-224-3
Chemický název nebo název podle IUPAC:2-acetamido-4-(methylsulfanyl)butanová kyselina
N-acetyl-DL-methionin
Funkce:biologické přísady
Název INCI:ACETYLMETHIONYL METHYLSILANOL ELASTINATE
Chemický název nebo název podle IUPAC:N-acetyl-L-methioninát (ester) sloučeniny elastinu a methylsilanolu
Funkce:antistatické přísady
Název INCI:ACETYL TRIBUTYL CITRATE
Číslo CAS:77-90-7
EINECS/ELINCS:201-067-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:tributyl-2-acetoxypropan-1,2,3-trikarboxylát
tributyl-O-acetylcitrát
Funkce:filmotvorné přísady
Název INCI:ACETYL TRIETHYL CITRATE
Číslo CAS:77-89-4
EINECS/ELINCS:201-066-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:triethyl-2-acetoxypropan-1,2,3-trikarboxylát
triethyl-O-acetylcitrát
Funkce:filmotvorné přísady
Název INCI:ACETYL TRIHEXYL CITRATE
Číslo CAS:24817-92-3
Chemický název nebo název podle IUPAC:trihexyl-2-acetoxypropan-1,2,3-trikarboxylát
trihexyl-O-acetylcitrát
Funkce:antioxidanty/chelatační činidla
Název INCI:ACETYL TRIOCTYL CITRATE
Číslo CAS:144-15-0
EINECS/ELINCS:205-617-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:tris(2-ethylhexyl)-2-acetoxypropan-1,2,3-trikarboxylát
tris(2-ethylhexyl)-0-acetylcitrát
Funkce:zvláčňující přísady/filmotvorné přísady
Název INCI:ACETYL TYROSINE
Číslo CAS:537-55-3
EINECS/ELINCS:208-671-3
Chemický název nebo název podle IUPAC:2-acetamido-3 -(4-hydroxyfenyl)propanová kyselina
N-acetyl-L-tyrosin
Funkce:biologické přísady
Název INCI:ACHILLEA MILLEFOLIUM
Číslo CAS:84082-83-7
EINECS/ELINCS:282-030-6
Chemický název nebo název podle IUPAC:Řebříček obecný, Achillea millefolium, ext. Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z Achillea millefolium, Compositae, řebříček obecný, hvězdnicovité.
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ACID BLACK 1
Číslo CAS:1064-48-8
EINECS/ELINCS:213-902-6
Chemický název nebo název podle IUPAC:hexafenyldistannan (CI 20470)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID BLACK 52
Číslo CAS:3618-58-4
EINECS/ELINCS:222-807-9
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-3-hydroxy-4-[(2-hydroxynaftyl)azo]-7-nitronaftalen-1-sulfonát (CI 15711)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID BLUE 1
Číslo CAS:129-17-9
EINECS/ELINCS:204-934-1
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-(4- {[4-(diethylamino)fenyl](2,4-disulfonatofenyl)methyliden} cyklohexa-2,5-dien-1-yliden)diethylamonium (CI 42045)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID BLUE 3
Číslo CAS:3536-49-0
EINECS/ELINCS:222-573-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:kalcium-bis[diethyl(4-{[4-(diethylamino)fenyl](5-hydroxy-2,4-disulfonatofenyl)methyliden}cyklohexa-2,5-dien-1-yliden)amonium] (CI 42051)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID BLUE 62
Číslo CAS:4368-56-3
EINECS/ELINCS:224-460-9
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-1 -amino-4-(cyklohexylamino)anthrachinon-2-sulfonát (CI 62045)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID BLUE 74
INN:indigotindisulfonate sodium
Číslo CAS:860-22-0
EINECS/ELINCS:212-728-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-5,5'-(2-(3-oxo-2,3-dihydro-1H-indazol-2-yliden)-1,2-dihydro-3H -indol-3-on)disulfonát (CI 73015)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID BLUE 9
Číslo CAS:3844-45-9
EINECS/ELINCS:223-339-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-ethyl[4-({4-[ethyl(3-sulfonatobenzyl)amino]fenyl}(2-sulfonatofe nyl)methyliden]cyklohexa-2,5-dien-1-yliden](3-sulfonatobenzyl)amonium, vnitřní sůl (CI 42090)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID BROWN 13
Číslo CAS:6373-79-1
EINECS/ELINCS:228-922-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-6,6'-anilino-3,3'-{sulfonylbis[(2-nitro-1,4-fenylen)imino]}bis(be nzen-l-sulfonát) (CI 10410)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID GREEN 1
Číslo CAS:19381-50-1
EINECS/ELINCS:243-010-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:tris[5,6-dihydro-5-(hydroxyimino)-6-oxonaftalen-2-sulfonato(2-)-N5,O6]žel ezitan sodný (CI 10020)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID GREEN 25
Číslo CAS:4403-90-1
EINECS/ELINCS:224-546-6
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-2,2 '-(9,10-dioxo-9,10-dihydroanthracen-1,4-diyldiimino)bis(5-m ethylbenzen-1-sulfonát) (CI 61570)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID GREEN 50
Číslo CAS:3087-16-9
EINECS/ELINCS:221-409-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-(4- {[4-(dimethylamino)fenyl] (2-hydroxy-3,6-disulfonato-1 -naftyl) methyliden}cyklohexa-2,5-dien-1-yliden)dimethylamonium (CI 44090)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID ORANGE 24
Číslo CAS:1320-07-6
EINECS/ELINCS:215-296-9
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-4-( {3-[(dimethylfenyl)azo]-2,4-dihydroxyfenyl} azo)benzen-1 -sulfonát(CI 20170)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID ORANGE 3
Číslo CAS:6373-74-6
EINECS/ELINCS:228-921-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-2-anilino-5-(2,4-dinitroanilino)benzen-1-sulfonát (CI 10385)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID ORANGE 6
Číslo CAS:547-57-9
EINECS/ELINCS:208-924-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-4-[(2,4-dihydroxyfenyl)azo]benzen-1-sulfonát (CI 14270)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID ORANGE 7
Číslo CAS:633-96-5
EINECS/ELINCS:211-199-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-4-[(2-hydroxy-1-naftyl)azo]benzen-1-sulfonát (CI 15510)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 14
Číslo CAS:3567-69-9
EINECS/ELINCS:222-657-4
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-4-hydroxy-3 -[(4-sulfonatonaftyl)azo]naftalen-1 -sulfonát (CI 14720)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 18
Číslo CAS:2611-82-7
EINECS/ELINCS:220-036-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:trinatrium-7-hydroxy-8-(4-sulfonato-1-naftylazo)naftalen-1,3-disulfonát (CI 16255)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 195
Číslo CAS:3618-63-1
12220-24-5
EINECS/ELINCS:222-811-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-4-[(1 -fenyl-3 -methyl-5 -oxo-4,5 -dihydro- 1H-pyrazol-4-yl)azo] -3 -hydroxynaftalen-1 -sulfonát
Omezení:IV/1
Funkce:kosmetická barviva
Název INCI:ACID RED 27
Číslo CAS:915-67-3
EINECS/ELINCS:213-022-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:trinatrium-3-hydroxy-4-[(4-sulfonato-1-naftyl)azo]naftalen-2,7-disulfonát (CI 16185)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 33
Číslo CAS:3567-66-6
EINECS/ELINCS:222-656-9
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-5-amino-3-(fenylazo)-4-hydroxynaftalen-2,7-disulfonát (CI 17200)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 35
Číslo CAS:6441-93-6
EINECS/ELINCS:229-231-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-5-acetamido-4-hydroxy-3-[(o-tolyl)azo]naftalen-2,7-disulfonát (CI 18065)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 51
INN:erythrosine
Číslo CAS:16423-68-0
EINECS/ELINCS:240-474-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-2-(2,4,5,7-tetrajod-6-oxido-3-oxo-9H-xanthen-9-yl)benzoát (CI 45430)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 52
Číslo CAS:3520-42-1
EINECS/ELINCS:222-529-8
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-3,6-bis(diethylamino)-9-(2,4-disulfonatofenyl)xanthylium (CI 45100)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 73
Číslo CAS:5413-75-2
EINECS/ELINCS:226-502-1
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-8- {[4-(fenylazo)fenyl]azo} -6-hydroxynaftalen-1,3-disulfonát (CI 27290)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 87
Číslo CAS:17372-87-1
EINECS/ELINCS:241-409-6
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-2-(2,4,5,7-tetrabrom-6-oxido-3-oxo-9H-xanthen-9-yl)benzoát (Cl 45380)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 92
Číslo CAS:18472-87-2
EINECS/ELINCS:242-355-6
Chemický název nebo název podle IUPAC:3,4,5,6-tetrachlor-2-(1,4,5,8-tetrabrom-6-hydroxy-3-oxo-9H-xanthen-9-yl)benzoová kyselina (CI 45410)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID RED 95
Číslo CAS:33239-19-9
EINECS/ELINCS:251-419-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-2-(4,5-dijod-6-oxido-3-oxo-9H-xanthen-9-yl)benzoát (CI 45380)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID VIOLET 43
Číslo CAS:4430-18-6
EINECS/ELINCS:224-618-7
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-2-[(4-hydroxy-9,10-dioxo-9,10-dihydro-1 -anthryl)amino]-5-methyl benzen-1-sulfonát (CI 60730)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID VIOLET 9
Číslo CAS:6252-76-2
EINECS/ELINCS:228-377-9
Chemický název nebo název podle IUPAC:natrium-9-(2-karboxylatofenyl)-3-(2-methylanilino)-6-(2-methyl-4-sulfonat oanilino)xanthylium (CI 45410)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID YELLOW 1
Číslo CAS:846-70-8
EINECS/ELINCS:212-690-2
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-5,7-dinitro-8-oxidonaftalen-2-sulfonát (CI 10316)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID YELLOW 23
Číslo CAS:1934-21-0
EINECS/ELINCS:217-699-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:trinatrium-5 -hydroxy-1-(4-sulfonatofenyl)-4-[(4-sulfonatofenyl)azo]pyrazol-3-karboxylát (CI 19140)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID YELLOW 3
Číslo CAS:8004-92-0
EINECS/ELINCS:305-897-5
Chemický název nebo název podle IUPAC:sulfonovaný 2-(2-chinolyl)indan-1,3-dion, sodné soli
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACID YELLOW 73 SODIUM SALT
INN:fluorescein sodium
Číslo CAS:518-47-8
EINECS/ELINCS:208-253-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:dinatrium-2-(6-oxido-3-oxo-9H-xanthen-9-yl)benzoát (CI 45350)
Funkce:barvy na vlasy
Název INCI:ACORUS CALAMUS
Číslo CAS:84775-39-3
EINECS/ELINCS:283-869-0
Chemický název nebo název podle IUPAC:Puškvorec obecný, Acorus calamus, ext. Výtažky a jejich fyzikálně modifikované deriváty, jako jsou tinktury, silice konkrétní (konkrety), silice absolutní, etherické oleje, olejopryskyřice, terpeny, deterpenované frakce, destiláty, rezidua atd., získané z Acorus calamus, Araceae, puškvorec obecný, árónovité.
Funkce:látky rostlinného původu
Název INCI:ACRYLAMIDES/ACRYLATES/DMAPA/METHOXY PEG METHACRYLATE COPOLYMER
Funkce:filmotvorné přísady
Název INCI:ACRYLAMIDES COPOLYMER
Chemický název nebo název podle IUPAC:kopolymer propenamidu s but-2-enamidem nebo N-alkylpropenamidem
kopolymer akrylamidu s 3-methylakrylamidem nebo N-alkylakrylamidem
Funkce:antistatické přísady/filmotvorné přísady
Název INCI:ACRYL AMIDE/SODIUM ACRYLATE COPOLYMER
Číslo CAS:25085-02-3
Chemický název nebo název podle IUPAC:kopolymer natrium-propenoátu s propenamidem
kopolymer natrium-akrylátu s akrylamidem
Funkce:antistatické přísady/filmotvorné přísady

Prihláste sa pre poznámky, obľúbené a upozornenia

Hodnotenie:

Komentáre 0

Pre písanie komentárov sa prosím prihláste.

Informácie o predpise

CitáciaVyhláška č. 75 / 2003 Zb. o stanovení nomenklatúry zložiek kozmetických výrobkov
Typ predpisu-
Autor-
ZbierkaZbierka zákonov
Dátum vyhlásenia27.03.2003
Účinnosť od27.03.2003
Účinnosť do-
Stav Platný
Znenie predpisu má informatívny charakter.
Obľúbené
História prehliadania